Voetbal International op Facebook

Nu de competitie nadert en het EK op de stoep staat is het erg druk op voetbalgebied. Zo ook op de website van Voetbal International (www.vi.nl). Op de website zijn ze druk bezig om de FaceBook pagina meer ‘likes’ en dus meer fans te laten krijgen. Goed of niet goed? Als ik Johan Derksen met zijn duim omhoog zie staan zeg ik, goed gedaan (duimpje omhoog)! Dit nodigt uit om er naar toe te gaan, om te kijken of je het wat vind en grote kans dat we liken! Goed ingespeeld op het gehele duimpje omhoog effect dat FaceBook heeft geschept.

 

Een vliegende start schrijven ze op zelf op de website. De fanpage heeft in een week tijd ruim elfduizend mensen aan zich gebonden. Netjes gedaan vind ik zelf (duimpje omhoog). Maar dit komt natuurlijk omdat ze al een grote fanbase hebben opgebouwd in de jaren dat ze dagelijks over voetbal schrijven. Maar hoe bouw je het verder uit? Hoe zorg je er nou voor dat die elfduizend fans als ambassadeur gaan fungeren? Dat is natuurlijke een leuke uitdaging die VI te doen staat. Op de volgende manier werkt het verkrijgen van fans natuurlijk niet:

Voeg op een relevant nieuws bericht van vanmorgen een button toe die vervolgens niet linkt naar de FaceBook pagina (duimpje omlaag). Ernstig of een klein foutje? Ik denk toch het laatste omdat bij eerdere berichten die gerelateerd waren aan FaceBook het duimpje wel klikbaar was. De volgende afbeelding laat zien dat de code geen link bevat naar de landingsurl:

Het gehele concept om een URL op je website te gebruiken en deze door te laten linken naar je (langere) FaceBook URL vind ik ook top (duimpje omhoog) gedaan. Helaas zijn er wel enkele kleine slordigheden in de verwijzingen (duimpje omlaag). Een 301 naar de URL met een / erachter. Vervolgens een heerlijke ouderwetse meta refresh naar je oude FaceBook URL:

Die vervolgens door FaceBook naar de juiste URL (zonder het woord pages en de id) wordt doorgestuurd. Een hele omweg voor een simpele verwijzing op je website. Daarom mijn advies om het zo simpel en kort mogelijk te houden. Gebruik in je offline communicatie de URL vi.nl/facebook omdat dit beter te onthouden is. Laat vervolgens je bezoekers lekker genieten van je Fanpage!

Al met al een 3-2 overwinning voor “FC duimpje omhoog” tegen “SC duimpje omlaag”.